Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

Πρέπει να μιλήσουμε για την Αυστραλία



Ναι, πρέπει, γιατί μέχρι τώρα δεν το κάναμε με τον τρόπο που επιτάσσει το δραματικό παράδειγμα της. Δεν αρκεί να μείνουμε στις προσευχές, τα αναθέματα, τις τρομολαγνικές φωτό, τις δωρεές, τις συνήθεις διαπιστώσεις για το πόσο ο άνθρωπος είναι το χειρότερο ον στον πλανήτη, κλπ, κλπ. 


Να μιλήσουμε για την Αυστραλία σημαίνει να μιλήσουμε ανοιχτά για την κλιματική αλλαγή. Η οποία είναι εδώ, συμβαίνει σε πραγματικό χρόνο και θα έχει ολέθριες συνέπειες για τον ανθρώπινο πολιτισμό και τα οικοσυστήματα αν δεν αναχαιτιστεί άμεσα. Καμία τρομολαγνεία σ’ αυτό. Απλά η σκληρή πραγματικότητα . 


Σημαίνει πως πρέπει να θυμώσουμε, να απαιτήσουμε, να ξεβολευτούμε. Πρωτίστως να ενημερωθούμε. Ακόμα και στο peak των καταστροφών την προηγούμενη βδομάδα, πέρα από τον καταιγισμό των εικόνων και το δέος που όλοι μοιραστήκαμε, λίγος αναλογικά χώρος αφιερώθηκε στην ουσιαστική συζήτηση για το θέμα. Η Αυστραλία καιγόταν και καίγεται δηλαδή, μία βιβλική καταστροφή συντελείτο και τα θέματα που σχολιάζονταν αφορούσαν είτε το σταθερά προσφιλές, σοβαρό και οπωσδήποτε πιο αρρενωπό θέμα του ενδεχόμενου πολέμου στη Μέση Ανατολή είτε θέματα πολύ υποδεέστερα της περίστασης. 


Υπάρχουν βέβαια και οι αρνητές της κλιματικής κρίσης, κόσμος που δεν έχει πειστεί ακόμα για τα ανθρωπογενή αίτιά της, γενικά όμως βολεύει όλες τις πλευρές να αντιστέκονται στα αμείλικτα δεδομένα και να μειώνουν τη σημασία τους.


Φαντάζει η Αυστραλία πολύ μακριά από μας, εκεί στην άλλη άκρη της γης? Ποιος ξέρει τί μπορεί να συμβεί στην Ευρώπη, στα Βαλκάνια ή στην Ελλάδα μετά από μία περίοδο μεγάλης ξηρασίας? Η Μεσόγειος και η Ελλάδα αποτελούν ιδιαίτερα ευαίσθητες ζώνες για την κλιματική αλλαγή και την εμφάνιση ακραίων φαινομένων. Η Ελληνική Πολιτεία δεν έχει πλήρως αναγνωρίσει το φαινόμενο, δεν έχει διαμορφώσει έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό βασισμένο στην κλιματική αλλαγή και είναι απροετοίμαστη στην περίπτωση που ενσκήψουν οι έντονες επιπτώσεις της. Να λοιπόν κάτι συγκεκριμένο, χειροπιαστό που θα μπορούσαμε να απαιτήσουμε οι πολίτες της χώρας. 


Πέραν όλων αυτών, η Αυστραλία μας καλεί να προβληματιστούμε, να στοχαστούμε σε ένα βαθύτερο επίπεδο τη θέση μας στον τρελό καταναλωτικό κόσμο, να ταπεινώσουμε ενδεχομένως το υπερφίαλο ανάστημά μας, να επιχειρήσουμε μικρές ατομικές αλλαγές. Τί στο καλό, νέα δεκαετία ξημερώνει, και με το καλημέρα σας, μας δείχνει τις προθέσεις της. Ας την υποδεχτούμε και εμείς ανάλογα, με ρούχα καινούρια και στάση διαφορετική.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου