Αύγουστος 2004. Τελετή έναρξης ολυμπιακών αγώνων. Αρχίζει το λυρικό αριστούργημα του Δημήτρη Παπαϊωάννου και ρίγη συγκίνησης με διαπερνούν. Υπερηφάνεια. Όχι για κάτι μακρινούς προγόνους σε ένα άπιαστο παρελθόν, αλλά για ένα αντικειμενικό, χειροπιαστό παρόν.
Δεκέμβριος 2008. Απογοήτευση, οργή, ξεφτίλα. Θρηνώ για το όνειρο εκείνης της αυγουστιάτικης νύχτας που έγινε στάχτη.
Πώς γίνεται σε τέσσερα χρόνια να διαλύθηκαν όλα; Η χώρα στα πρόθυρα της χρεωκοπίας και του διεθνούς δανεισμού, με λόγια κυβερνητικών να δηλώνουν πως το Μάη μπορεί να μην υπάρχουν λεφτά για μισθούς και συντάξεις. Πώς γίνεται η χώρα, ενώ πλησίαζε το μέσο ευρωπαϊκό χώρο, να κατρακυλάει τώρα στη θέση των χωρών της περιφέρειας; Να γίνεται μία Ρουμανία, μία Βουλγαρία; Βαλκάνιοι ξανά….
Στη χώρα αυτή, το σύστημα αξιών που νοηματοδοτεί την κοινωνία, έχει καταρρεύσει. Και η Παιδεία, η πολύπαθη παιδεία…. Τα παιδιά έχουν σηκώσει στους ώμους τους το πρόταγμα της αλλαγής μιας ολόκληρης κοινωνίας και πάνε... Πώς να γυρίσουν πίσω στο σχολείο σα να μη συνέβη τίποτα; Γιατί να γυρίσουν πίσω σε ένα θεσμό απαξιωμένο, χρεωκοπημένο; Τα παιδιά βράζουν από απελπισία, από θυμό, τα παιδιά στιγματίστηκαν από τη δολοφονία του Αλέξη. Τα οργισμένα συνθήματα στους τοίχους των σχολείων το δείχνουν..
«Ζήτημα αν ο ξάδελφος σου έχει κάνει μάθημα δύο εβδομάδες από την αρχή του χρόνου….» λέει η θεία. Ξέρετε τι σημαίνει μια τόσο παρατεταμένη αποχή από τη γνώση, από τη σχολική ζωή, από την κανονικότητα που πρέπει να έχει ένα παιδί στη ζωή του; Ολέθριο…. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του Αλέξη, έχει αποφασίσει να «κάψει» μία ολόκληρη γενιά ανθρώπων. Να κάψει το πιο σοβαρό χαρτί που έχει για το μέλλον…
Και δε βγαίνει κανείς να μιλήσει. Να κάνει μία εξαγγελία σοβαρή, να δείξει ότι αντιδρά, ότι καταλαβαίνει τι συμβαίνει. Να κάνει ένα πρώτο βήμα για να διορθωθεί η κατάσταση. Πώς θα ηρεμήσουν τα πράγματα; Από μόνα τους; Ένας υπουργός Παιδείας άφαντος, απών. Η απόλυτη κουφαμάρα, η απόλυτη βουβαμάρα. Μα τι είναι αυτοί ρε παιδάκι μου; Λοβοτομημένα ανδρείκελα; Εξωγήινοι; Από ποια ταινία τρόμου βγήκαν και προσγειώθηκαν σε αυτή τη χώρα; Μια ολόκληρη κυβέρνηση σε ρόλο Μαρίας Αντουανέτας, αποτραβηγμένη, απαθής, αδιάφορη, μέσα στις δικές της Βερσαλλίες. Αριστοκράτες, αυλικοί, ευγενείς της πεντάρας, μακριά από την πραγματικότητα, από την αληθινή ζωή.
«Δεν έχει ο λαός ψωμί; Δώστε του παντεσπάνι!!!!» Πρόσεχε όμως. Γιατί ο λαός ενίοτε τα παίρνει στο κρανίο, μπαίνει στα ανάκτορα και τα κάνει λαμπόγυαλο..
Ε, λοιπόν, τώρα που το ξανασκέφτομαι, καθόλου παράξενο πώς όλα άλλαξαν σε τέσσερα χρόνια. Είναι απλό: βάζεις κλώνους Μαρία Αντουανέτας να διοικήσουν τη χώρα και έχεις έτοιμη την τέλεια συνταγή αποτυχίας! Αλλά όπως έγραψε ο Δ. Δανίκας στα ΝΕΑ, «κόλαση ψήφισες και έδωκες, κόλαση θα πάρεις»!!
Χμ, καλά τα έγραψες. Φαίνεται ορισμένοι να αγνοούν ότι κάποτε υπήρξε και αυτή η ψυλομύτα που έλεγε "αφού δεν έχετε ψωμί φάτε παντεσπάνι"..
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Καρμανιόλα άραγες να τους περιμένει;
@ Καπιταλιστικό Κουμμούνι
ΑπάντησηΔιαγραφήΚοίτα, δεν ξέρω τί μορφή θα έχει η καρμανιόλα εν έτει 2009. Αλλά αν μείνουν στην εξουσία και συνεχίσουν την ίδια ελιτίστικη, περιφρονητική και αδιάφορη στάση στο λαό, αυτός θα τους τιμωρήσει.
Τώρα αν η τιμωρία θα έχει τη μορφή των εξεγέρσεων που είδαμε πριν λίγο καιρό ή θα είναι μία μαζική λαίκή εξέγερση, δεν ξέρω.
Αν πάλι προκηρυχθούν εκλογές σύντομα, ο λαός θα τιμωρήσει αυτόύς εδώ με την ψήφο του. Εάν και οι επόμενοι συνεχίσουν την ίδια πολιτική, τότε.... δεν τη γλιτώνουν την καρμανιόλα....
Θα δούμε τα πρώην ανάκτορα, νυν Βουλή, σε μεγάλες δόξες....
Ο λαός δεν θα τιμωρήσει κανέναν με την ψήφο του. "Αυτοί" είναι ο λαός, οι 300 είναι ο καθρέφτης μας... Και, ναι, είμαστε Βαλκάνιοι.. Και ναι, η ψευδαίσθηση της άλλης Ελλάδας των Ολυμπιακών Αγώνων γρήγορα έσβησε... Και ναι, οι "προηγούμενοι" και όχι μόνο "αυτοί" χρεοκόπησαν την χώρα με την δημιουργία των -τέτοιου είδους- εγκαταστάσεων των Αγώνων... Και ναι όλοι είμαστε υπεύθυνοι για το χάλι μας και θα παραμείνουμε όσο κοιτάζουμε την ζωούλα μας, το σπιτάκι μας, το αμαξάκι μας και το μαγαζάκι μας... Και ναι, η εξέγερση μόλις άρχισε, από ποιούς; Από αυτούς που δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. ΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ ΣΤΟΥΣ 15ΆΡΗΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ. ΙΣΩΣ ΤΟΤΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μην ξεχνάμε, τα Χριστούγεννα... αναβάλλονται!
Ποια να ναι η τύπισσα που σιγοντάρει το Συνασπισμό, ποια να ναι....
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως, Αλεξάντρα, (άλλο και τούτο...), ο Συν χρειάζεται να φανεί σοβαρός όσο ποτέ άλλοτε τώρα. Αν τα ποσοστά του δεν ανέβουν, τότε τι να πω για τον ελληνικό λαό..
Παιδί της Αφροδίτης, ερωτιάρα ψυχή, και ο Παπαίωάνου έτσι θα νοιώθει, είμαι σίγουρος. Ο ΚΒ να δεις..
αχα....
ΑπάντησηΔιαγραφήνικ μπλογκ από το υπέροχο αυτό γκρουπ...
τουλάχιστον παίζω λίγο μπιλιαρδάκι στο μπιλιαρδάδικο του ντραμίστα τους... του Λουκά ...
Που τους θυμίθηκες βρε?
έχω κάνει παρουσίαση στο μπλογκ μου..
@ Alexandra
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά από ιδρύσεως ελληνικού κράτους είχε αρχίσει να πλησιάζει το μέσο ευρωπαϊκό χώρο, δεν το λέω εγώ, αλλά οι πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές. Δε λέω ότι οι άλλοι ήταν αθώες περιστερές και δεν έφαγαν, αλλά τουλάχιστον είχαν αρχίσει να δημιουργούνται δομές σε όλους τους τομείς, δομές οι οποίες εγκαταλήφθηκαν και κατέρευσαν.
Η χρεωκοπία, χρεώνεται αποκλειστικά σε αυτήν την κυβέρνηση. Το γεγονός δε οτι η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται στο εξωτερικό τόσο αναξιόπιστη και αδύναμη, δεν μπορείς να φανταστείς πόσο επηρεάζει την οικονομική υποστήριξη της χώρας και την εικόνα της στο διεθνές προσκήνιο. Δεν μπορώ να συμμεριστώ με τίποτα ισοπεδωτικές αντιλήψεις ότι όλοι είναι ίδιοι κλπ. Επιτέλους, έχουν περάσει πέντε χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ, αυτό το έχουμε καταλάβει;
Στους ολυμπιακούς επενδύθηκαν όντως τεράστια ποσά. Όμως δημιουργήθηκε και μία σημαντική δυναμική, ένα εν δυνάμει κεφάλαιο, το οποίο απλά στη συνέχεια δεν αξιοποιήθηκε. Αλλιώς, γιατί χώρες να διεκδικούν τους Ολυμπιακούς? Ας δούμε λίγο την περίπτωση της Ισπανίας και της Βαρκελώνης για το πώς μια χώρα μπορεί να επωφεληθεί από μία τέτοια διοργάνωση.
Το ότι οι ολυμπιακοί του 2004, ήταν, συμβολικά και μεταφορικά η κορύφωση μιας πορείας ανάπτυξης, προκύπτει και από το γεγονός της σύγκρισής τους με την αποκαρδιωτική εμφάνιση της Ελλάδας στους πρόσφατους ολυμπιακούς που θα έλεγα αποτελεί την αντίστοιχη συμβολική πορεία πτώσης της χώρας. Απλά, οι προσπάθειες δε συνεχίστηκαν, η μέριμνα διακόπηκε.
Αναφέρω μία φάση, αυτήν της έναρξης , που γνωρίζω ότι εκτός από κάτι χοντρόπετσους, μεμψίμοιρους, αιώνια κομπλεξικούς και ντι για ντιπ απαίδευτούς, ήταν μία στιγμή υπερηφάνιας για τους Έλληνες. Και δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό για έναν λαό από το να νιώθει υπερήφανος για τη χώρα του. Κάτι που δε νιώθουμε καθόλου τώρα. Και γνωρίζω καλά ότι και εσύ ένιωσες το όμορφο πάθος εκείνων των ημερών. Απλά, η άθλια συνέχεια μας έδιωξε εκείνη την ευφορία.
Το δικαίωμα ψήφου στους εφήβους σηκώνει μεγάλη συζήτηση. Δεν μπορώ να μιλήσω γιατί δεν έχω ακόμα κατασταλαγμένη άποψη.
@ VKP
Ο ΣΥΝ στη δεδομένη φάση (όπως βέβαια και στο παρελθόν) είναι πιο “μπροστά” από τα υπόλοιπα κόμματα. Το ότι έπεσε στις τελευταίες δημοσκοπήσεις πιστεύω ότι δείχνει το χάσμα γενεών αλλά και τις διαφορετικές ταχύτητες αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία.Και βέβαια οφείλεται στο βρώμικο πόλεμο που όλοι εξαπόλυσαν εναντίον του. Σε περιόδους κρίσεων ο λαός συντηρητικοποιείται και αυτό το εκμεταλλεύονται τα κόμματα.Δυστυχώς. Πραγματικά, αν τα ποσοστά του δεν ανεβούν, τότε τί να πεις για τον ελληνικό λαό......
Ας κοιτάξουμε λίγο τη γαλλική περίπτωση. Ο Σαρκοζί που έβριζε τους εξεγερμένους, σε εκείνη τη φάση, καταδικάστηκε από την κοινή γνώμη. Μετά, τον εξέλεξαν........
Όσο για τον ΚΒ, ποιον εννοείς; Φαντάζομαι τον αγαπημένο Κωνσταντίνο Β.....
@ΑΚΡΑΤ
Τώρα αν σου πω ότι κατάλαβα τί εννοείς, θα σου πω ψέματα......