Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Σαν τρενάκι του τρόμου




Εδώ και έξι μήνες ο Ελληνικός λαός ακολουθεί κατά πόδας την κυβέρνηση που εξέλεξε. Διαπραγμάτευση; Διαπραγμάτευση. Δημοψήφισμα; Δημοψήφισμα. Μνημόνιο; Μνημόνιο.

Μοιάζει όμως λες και η ελληνική κοινωνία έχει γίνει η σκηνή όπου μεταφέρονται άτσαλα  και προβάλλονται πάνω της, τα εγγενή χαρακτηριστικά της ριζοσπαστικής αριστεράς όπως οι οραματικοί  πόθοι  έναντι του ρεαλισμού,  η ατέρμονη διαλεκτική, ο λαβύρινθος των τάσεων και η ανυπαρξία ενιαίας γραμμής, η αμφισβήτηση, η μονομανία της ρήξης και της ανατροπής. Πράγματα που είναι πολύ ωραία και καλά, αλλά μόνο για συνέλευση γειτονιάς του ΣΥΡΙΖΑ και όχι για άσκηση εθνικής πολιτικής. 

Η δημιουργική ασάφεια που την κάναμε και σύνθημα, μπορεί να είναι πολύ ενδιαφέρουσα ως άσκηση επί χάρτου αλλά όταν ασκείται σε συλλογικά υποκείμενα που παλεύουν για την επιβίωσή τους, είναι μάλλον ατυχής επιλογή. Αν προσθέσεις στα παραπάνω την απειρία και ικανοποιητικές δόσεις επιπολαιότητας,  το μείγμα γίνεται σχιζοφρενικό. Αποτέλεσμα...το ψυχογράφημα του πολίτη να μοιάζει με τρενάκι του τρόμου, με κορυφώσεις χαράς που συνοδεύουν κορυφώσεις αγωνίας, μέσα στο τσίρκο των τελευταίων ημερών. Έχουμε γίνει καρδιακοί και σίγουρα ένα κουσούρι θα μας μείνει από όλο αυτό (που μακάρι να είναι το λιγότερο).


Λίγη σοβαρότητα λοιπόν δε θα έβλαπτε έστω και την τελευταία στιγμή. Η βουλή δεν είναι ούτε αυτοδιαχειριζόμενος  χώρος ούτε φοιτητική συνέλευση στο αμφιθέατρο της Φιλοσοφικής ούτε συνέλευση στο Άλσος Παγκρατίου. Το 36, 4% του κόσμου που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ (ανάμεσα σε αυτούς και εγώ) και ακόμα περισσότερο το σύνολο του ελληνικού λαού, δεν έχει γαλουχηθεί μέσα σε κομματικές επιτροπές ανάμεσα σε συντρόφους που μοιράζονται τα ίδια ριζοσπαστικά ιδανικά.

Και αυτό οφείλετε να το σεβαστείτε. Ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι έχει αρχίσει να το κάνει.

1 σχόλιο:

  1. Τι είναι βουλή;
    Τι είναι έθνος;
    τι είναι κράτος;
    ποια είναι η σχέση τους κράτους με το έθνος;
    Υπάρχουν κοινωνικές τάξεις;
    Αν υπάρχουν κοινωνικές τάξεις ποιες είναι οι σχέσεις τους με το κράτος;
    ποιος έχει την πραγματική εξουσία στη χώρα μας;
    Η βουλή εκφράζει τη βούληση του λαού; Συμπίπτει η λαική βούληση με τις αποφάσεις της βουλής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή